Werken met bevlogenheid – hoe werkt dat?

Beeld-Strandbeest-blog1

    Theo Jansen, Strandbeest (Animaris Adulari ‘t Stille Strand) 2012. (photo: www.strandbeest.com).

‘Bevlogenheid is een toestand van opperste voldoening bij werknemers die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie.’ Een hele mond vol, deze definitie van bevlogenheid uit de arbeids-en organisatiepsychologie. Maar de moeite van het onderzoeken waard, zo lijkt het. Want welke professional wil niet volledig opgaan in zijn werk, zich energiek voelen en opperste voldoening ervaren? In deze blogpost doe ik je een aantal tips aan de hand op basis waarvan jij je bevlogenheid verder kunt ontwikkelen.

Claire Boonstra op TEDx Amsterdam
Voor mij is Claire Boonstra, medeoprichter van Layar, een prachtvoorbeeld van een bevlogen professional. In een persoonlijke TED talk (kijken!) deelt ze met het publiek dat ze haar leven zal wijden aan de transformatie van het onderwijs. Het is Claire’s missie om een ecosysteem te introduceren waarin elk kind zijn eigen, unieke talent kan ontdekken om van daaruit bij te dragen aan een mooiere wereld.

De TED talk van Claire Boonstra laat zich tegelijkertijd bekijken als een crashcourse bevlogenheid. Ik pik er een drietal zaken uit:

Doen wat je raakt
Bevlogenheid gaat over doen wat je raakt. En jij bent de enige die weet wat jij belangrijk vindt. Ken jij je passie? Voor sommige mensen zijn passie en werk twee gescheiden werelden. Passie is voor hen als een hobby. Voor na het werk, als ze ‘vrij’ hebben. Het kan ook anders – en heel veel leuker. Want als je werkt vanuit wat Claire Boonstra je eigen ‘value’ noemt (dat wat jij in de wereld wilt zetten) dan levert dat energie op. En vervulling.

Het kan zijn dat je er een stuk status voor moet inleveren. Doen wat je raakt betekent namelijk ook je eigen keuze maken, onafhankelijk van verwachtingen uit je werkomgeving of ‘logische’ vervolgstappen in je carrière. Claire Boonstra koos ervoor om op te houden met steeds weer een stapje hoger klimmen op de maatschappelijke ladder. Ze verruilde de ladder voor een door haarzelf uit te stippelen weg.

Sterke punten
Concentreer je op je sterke punten. Maak van een acht een tien, zodat er een terrein is waarop jij uitblinkt. Dat levert je meer op dan dat je veel energie steekt in het opkrikken van je zwakke punten, competenties waar je waarschijnlijk toch al weinig plezier aan beleeft. Het hielp Claire Boonstra niet dat haar leidinggevenden zoveel aandacht hadden voor haar gebrek aan structuur. Liever had ze haar sterke punten passie en energie verder ontwikkeld en ingezet om een bijdrage te leveren aan het bedrijf.

Grote geheel
Werk jij voor een bedrijf dat bijdraagt aan het grote geheel? Of is in jouw organisatie het financiële resultaat uitsluitend leidend? Als jij vierkant achter de doelstellingen van jouw organisatie staat, dan zul je eerder bereid zijn om een stapje extra te zetten. Voor een groeiend aantal professionals hangt dat samen met de maatschappelijke waarde die door het bedrijf wordt gecreëerd. Aandeelhouderswaarde alleen is voor hen niet meer genoeg. Want naast financiële resultaten hechten deze professionals ook aan waarden als gastgebruik van het milieu, support van goede doelen en de lokale omgeving.

Voel jij je bevlogen in je werk? Waarom wel of waarom niet? Ik ben benieuwd naar je reactie.