Manifesteer je potentieel met deze drie tips

Beeld-Navid-Nuur-Mind-Map-1 648

    Navid Nuur, Mind Map 1, from exhibition Lube Love. Until January 26th 2014 at Bonnefantenmuseum Maastricht. (photo: Jeroen Bosch, Trendbeheer)

‘Het roer moet om. Benut uw potentieel’, zo kopt een lopende campagne van FunktieMediair. Ik krab me achter mijn oren. Want wat bedoelt FunktieMediair met de zinsnede ‘Benut uw potentieel?’ De drie woorden bekken goed. Maar wat is het?

Ik krab me nog eens achter mijn oren –wat steviger ditmaal. Want ik realiseer me dat ik zelf deze woorden ook erg gemakkelijk in de mond neem. Lees maar op mijn website. Over mijn nieuwsbrief schrijf ik: ‘Elke twee weken tips en inspiratie om jouw volle potentieel in te zetten op je werk.’

Uuuh, wat bedoel ík hier nu precies?

Eerst over mijn eigen potentieel. Ik benader mijn eigen potentieel als een groot, gedeeltelijk nog onontgonnen gasveld: er zit een rijkdom aan stoffen in, onzichtbaar voor het oog. Alleen als ik zelf de juiste context creëer waarin ik deze stoffen kan delven, heb ik er profijt van. Anders blijven ze onder de oppervlakte.

Mmmm. Om je potentieel te benutten, moet je grondstoffen gaan delven? Mag het misschien iets praktischer?

Ok. Een voorbeeld uit mijn eigen werkpraktijk. Een aantal jaar geleden heb ik een groot en vernieuwend project geleid: Pressure Cooker. Over innovatie in de zorg. Ik gaf leiding aan het projectteam, was verantwoordelijk voor het werven van de gelden en werkte samen met een groot aantal externe samenwerkingspartners. Voor een divers samengesteld gezelschap van deelnemers vervulde ik een week lang de rol van dagvoorzitter.

Achteraf bezien is dit project voor mij een uitgelezen kans geweest om stevig aanspraak te doen op mijn potentieel. Ik deed dingen die ik voorheen niet had gedaan, moest nieuwe vaardigheden aanleren, ik kon mijn sterke punten inzetten en mijn zwakheden kwamen vanzelf bovendrijven. Allemaal zaken waarin mijn potentieel zich kon manifesteren.

Hoe zit het met jouw potentieel? Ben je er aan toe om het eens flink op de proef te stellen? Ik geef je drie concrete tips zodat je aan de slag kunt.

Uit je comfort zone
Met het uitvoeren van makkelijke taken die je al in de vingers hebt, of met het verder verfijnen van materiaal dat je al eerder hebt ontwikkeld, kom je niet bij je potentieel. Daar zijn deze werkzaamheden simpelweg te bekend en te weinig uitdagend voor. Je potentieel zit buiten je comfort zone. Je moet er moeite voor doen, lef tonen, volhardend zijn. En nieuwe vaardigheden leren.

Ga daarom op zoek naar spannende en uitdagende taken. Juist de taken waarvan je in eerste instantie misschien denkt: kan ik dat wel? heb ik wel genoeg ervaring? zijn zeer geschikt. Grote kans dat je bij de uitvoering je potentieel zult aanspreken.

Eigen projecten
Je leert je potentieel kennen door te doen. Iedereen beschikt van nature over een arsenaal aan kwaliteiten. Alleen als er van buitenaf een beroep wordt gedaan op één van deze sterke punten, kunnen ze zich manifesteren. Daarom is een werkomgeving waarin met regelmaat nieuwe dingen van je worden gevraagd, een ideale context om jezelf en je sterke punten te ontwikkelen.

Heb je het gevoel dat er op jouw werk nauwelijks een beroep wordt gedaan op jouw potentieel? Ga dan voor jezelf na welke kwaliteiten je graag wil inzetten. Welke doelen van jouw organisatie zijn gebaat bij deze kwaliteiten? Start je eigen project. Het laat je potentieel niet onberoerd…

Afstand nemen
Groeien en jezelf ontwikkelen gaan niet zonder afstand nemen en reflectie. Dat hoeft niet groots of bij de psycholoog op de bank, maar kan heel simpel. Doe af en toe een stapje terug en vraag jezelf af: Hoe gaat het met mij op dit moment? Voel ik me energiek of juist niet? Waarom is dat zo? Ik heb mijzelf aangeleerd om regelmatig de tijd te nemen om in een van mijn notitieboekjes te schrijven en een antwoord te geven op deze vragen. Anders zou ik zo maar aan mijn eigen groei voorbij kunnen rennen. En daarmee aan mijn potentieel.

Test jij graag jouw potentieel? Op welke manier? Ik hoor graag jouw ervaringen.

*Noot: Over een kleine drie weken verwacht ik mijn tweede zoon. Moederschap en gezin gaan even voor nieuwe blogposts. In het voorjaar van 2014 pak ik de draad weer op.