Geen tijd voor reflectie? Hoe je hoofd probeert je er vanaf te houden

Beeld-David-Lamelas 648

    David Lamelas, Situacion de Tiempo, 1967.

 

Je had het je nog zo voorgenomen. Vandaag maak ik tijd voor reflectie. Dat spiksplinternieuwe journal – zo’n mooie van Moleskine dat je geruime tijd geleden voor jezelf kocht- ligt al even lang op je te wachten.

Het is nog leeg.

Dat het schrijven je veel kan brengen, dat weet je. Helderheid in je hoofd bijvoorbeeld. Zodat je een keuze kunt maken uit al die verschillende acties die je zou kunnen inzetten.

Ook wil je graag leren van alles wat je doet. Van een zakelijke afspraak bijvoorbeeld, een telefoongesprek of een workshop. Wat ging goed? Wat doe je een volgende keer anders? Moet of wil je nog wat met dit project of met de feedback die je hebt gekregen? Door te schrijven in je journal kun je hier duidelijkheid over krijgen.

Handige tool hoor, zo’n opschrijfboekje. En toch is het nog steeds leeg.

Het heeft bij mij wel even geduurd voordat ik me de gewoonte van het schrijven in mijn journal eigen had gemaakt. 9 september 2007. Van deze datum is de eerste entry in mijn eerste journal. Ik wilde het schrijven heel regelmatig gaan oppakken. Echt waar.

Het zou echter bijna twee maanden duren voordat ik er weer tijd voor vrij maakte. Mijn tweede entry dateert van 29 oktober 2007.

Op het moment dat je de goede gewoonte van het schrijven in je reflectie journal op wil gaan pakken, kun je allerlei mitsen en maren tegenkomen. Bedenksels van je hoofd. Want redenen om het vooral niet te doen blijken makkelijk bedacht.

Ik geef je mijn top drie van bedenkingen. Dan ben je tenminste voorbereid.

Bedenksel 1:
Hard werken is goed. Uren maken, daar gaat het om. Alleen door uren te maken en hard te werken krijg je resultaat.

Het is de mantra uit mijn jeugd en uit de jeugd van vele anderen. Als je zo bent opgegroeid kan het een behoorlijke drempel zijn om je rustig terug te trekken en te schrijven in je reflectie journal. Dat is toch niet hard werken? Hoe kan dat dan tot enig resultaat leiden?

Allerlei gedachten die je op verschillende momenten kunnen bestoken. Niet op ingaan hè? Jij slaat je reflectie journal open en begint te schrijven.

Bedenksel 2:
Actie is goed. Veel doen is goed. Dat maakt je productief. Je belt mensen, plant afspraken in, schrijft teksten en onderhoudt je contacten. Goh, goed bezig zeg. Trek je je daarentegen terug en zit je in de zon in je boekje te schrijven, tja, da’s een ander verhaal. Dan kun je jezelf niet steeds op de schouder kloppen voor alles wat je al hebt gedaan en van je to do lijstje af kan strepen. Zit ik niet zomaar wat aan te klooien met mijn geschrijf terwijl ik productief zou moeten zijn, spookt het door je hoofd.

Doorschrijven. Jij laat je niet afleiden en schrijft door.

Bedenksel 3:
Daar heb ik toch geen tijd voor! Hoe kan ik in die overvolle agenda van mij ook nog ruimte maken voor reflectie? Ik zou niet weten hoe ik dat er tussen moet proppen.

Opnieuw een bedenksel van je hoofd. Jij bent de enige die bepaalt hoe jouw dag eruit ziet. Jij kunt dus ook elke aanpassing doen die nodig is om tijd vrij te maken voor reflectie.

De eerste pagina’s van je journal heb je nu beschreven.

Ziet er goed uit!

Ook last van bedenkingen en bezwaren terwijl je je net had voorgenomen tijd te maken voor reflectie? Deel hieronder je ervaringen en inspireer anderen met jouw reactie.