Yoga nidra als superpower


´Observe your body breathing. Feel the earth beneath you as you watch your navel rise and fall.’ Op mijn koptelefoon de trage, warme stem van Tracee Stanley. Mijn lichaam herkent de stem en volgt de aanwijzingen. Diepe zucht. Een golf van ontspanning spoelt door mij heen.

´Feel the support of the earth. Let the earth receive your body,´ vervolgt Tracee. Nog zo´n diepe uitademing. Ik voel het gewicht van mijn lijf. Ik zak een laagje dieper.

Het is maandagochtend kwart voor negen. Buiten is het stralend weer. Ik lig op mijn dieprode yogamat in de huiskamer. Dekentje erbij. Oogkussen over mijn ogen tegen het felle ochtendlicht. 28 minuten lang luister ik naar Tracee Stanley, mijn favoriete yoga nidra teacher. Voelt goed.

Jaren geleden ontdekte ik yoga nidra – ook wel slaapyoga genoemd. Ziek in bed met een flinke griep zette ik mijn eerste meditatie aan. Wat sliep ik daarna lekker! Mijn hele systeem kwam tot rust. Precies wat het nodig had om te kunnen herstellen. Sindsdien ben ik yoga nidra blijven doen. In de avond, vlak voor het slapen. De kwaliteit van mijn slaap verbeterde. Een ervaring van diep rusten. Alsof ik daarvoor niet wist wat het werkelijk betekende om uit te rusten.

Sinds een paar weken voel ik het verlangen om ook yoga nidra aan het begin van de dag te gaan doen. Ik ontving het bij mijn vrije schrijven in de ochtend. ‘Rust’ stond er in mijn rode opschrijfboekje. En de volgende dag weer: ‘rust’. Het riep de nodige weerstand op. Van binnen klonk het zo: ‘Rust?!? Ik heb toch gewoon prima geslapen. Ben op een fatsoenlijk tijdstip naar bed gegaan en heb een goede nacht gehad. Lekker aan de slag zul je bedoelen.’

Het ongemak. Liever lees ik in mijn journal iets terug over nieuwe projecten, samenwerkingen of een andere inspirerende vervolgstap. Hopla, vooruit. In de actie. Na vier dagen op rij de uitnodiging om te rusten terug te lezen, viel het kwartje. Braaf rolde ik mijn yogamat uit.

Maar wat een weldaad! Na afloop voelt mijn geest fris aan. Helder ook. En mijn lichaam opgeladen. Deze houd ik erin.

Een paar suggesties voor als jij ook de diepe ontspanning van yoga nidra wil ervaren. De Radiant Rest meditaties van Tracee Stanley zijn gratis te beluisteren. Of begin met de drie-delige Daring to Rest reeks van Karen Brody. Supernova yoga van Shannon McPhee is ook een aanrader. Je kunt ook op zoek  naar jouw eigen favoriete Nederlandstalige yoga nidra meditatie. Er is veel te ontdekken.